PRAKTIJKVOORBEELDEN/RECENSIES

Voor de meest uiteenlopende klachten of vormen van disbalans kun je terecht voor advies.
Een bloemlezing uit de praktijk.

 • Recensie: Anderhalf jaar terug, na jaren klachten werd bij mij de ziekte van Crohn geconstateerd. Ik ben in het ziekenhuis toen direct aan de zware medicijnen gezet om de ziekte weer rustig te krijgen. Toen ik de prednison had afgebouwd speelde de Crohn gelijk weer op en het leek er op dat ik aan de afweer onderdrukkende medicatie moest. Dit wou ik echt niet en hier keek ik erg tegenop. Bij toeval kwam Richtje op een dag met mijn moeder aan de praat en zij hielden contact. Mijn moeder heeft toen Richtje gevraagd of zij ook iets met de ziekte van Crohn kon, waar op Richtje antwoorde: dat kan ik laat hem maar langs komen. Ik ben bij Richtje langs gegaan en kreeg van haar het advies om over te stappen op oervoeding. Ik heb in 1 keer alles omgegooid qua eten en de klachten namen direct de dag er na af. Ook werd gekeken als ik ergens een gebrek aan had en dat in eerste instantie met supplementen aangevuld. Ik ben vanaf dat moment alleen maar beter geworden. Ik ben al een paar maand volledig van de medicijnen af. Ook voel ik mij beter dan ik mij ooit voelde, alleen ben ik nog redelijk vermoeid, hier werken we nu nog aan en het lijkt te verbeteren. Door meer bewustwording van de energie om ons heen, ben ik er door Richtje achter gekomen dat ik veel energie van mensen om mij heen op pik. Dit kan erg lastig zijn en ook hier helpt Richtje mij bij. Ik heb Richtje ervaren als een erg prettige vrouw die veel tijd voor je neemt en erg goed luistert naar mijn verhaal (in tegenstelling tot het ziekenhuis). Ik kan Richtje iedereen aanbevelen die met wat voor klachten dan ook rondloopt, Richtje zoekt voor alles een oplossing. Maart 2024.
 • Recensie: Tijdens een lezing ben ik Richtje ‘toevallig’ tegengekomen; We raakten met elkaar in gesprek en zodoende ben ik bij Richtje terecht gekomen. Ik kom graag bij Richtje omdat ik me erg op mijn gemak voel bij haar en ze zonder oordeel naar je kijkt. De eerste keer dat ik kwam had ik erg last van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Door middel van kinesiologie kan er getest worden wat past bij jouw lichaam en wat niet. Na het bezoek heb ik een voedingsaanpassing doorgevoerd en ik voelde me daarna een stuk beter, had minder last of nagenoeg geen last meer van winderigheid en een opgeblazen gevoel en er kwam een duidelijke positieve verandering in mijn ontlasting. Ook heeft Richtje mij geholpen met huidproblemen. Ik had een ‘vaag’ plekje op mijn neus dat groter werd, maar waarbij ik nog niet wilde dat de huisarts en of de huidarts dit gingen behandelen. Je kunt het behandelen vanaf de buitenkant maar het is iets van binnenuit wat niet klopt. Via Richtje heb ik grondstoffen gekregen die mijn cel functies hebben verbeterd. En we hebben m.b.v. regressie naar de betekenis van het plekje gekeken. Binnen een paar weken was het plekje verdwenen. Verder vind ik het belangrijk een paar keer per jaar Richtje te bezoeken voor een gezondheidscheck. Zie het als een soort APK. Het is beter de olie bij te vullen of te verversen dan te wachten totdat er echt iets kapot is. Zo zie ik dat ook met lichaam en geest. Tijdens de sessies werkt Richtje intuïtief en weet op het juiste moment o.a. via magnetiseren, de blokkades in je lichaam aan te wijzen zodat je in goede samenwerking de energie weer in je lichaam kunt laten stromen, waardoor je je beter voelt en de klachten verdwijnen. November 2023.
 • Recensie: Een paar maanden geleden ben ik op consult geweest bij Richtje in haar praktijk Richtje Totaal Balans. De reden dat ik een afspraak gemaakt had was onder andere een enkelgewricht wat stagneerde, een niet al te handig eetpatroon en bij vlagen een pijnlijke schouder. Zaken waar ik in de reguliere gezondheidszorg niet verder mee kwam. Mijn enkel is versleten, laat maar vast zetten en slik maar pijnstillers was het advies. De schouder was niets aan te zien en mijn eetpatroon heb ik maar niet genoemd. Eerlijk is eerlijk, ik heb iets overgewicht maar niets dramatisch. Daarnaast wilde ik wat aan mijn angst doen die mij soms bekruipt bij het motorrijden, men name in de bochten. De reden dat ik mij voor bovengenoemde zaken bij Richtje meldde was dat ik haar al een paar jaar ken. Weet dat ze veel kennis en kunde in huis heeft en ook wel nieuwsgierig was hoe ze het aan ging pakken. Van tevoren kreeg ik een anamnese/vragenlijst die ik had ingevuld en die we ter plekke doornamen. Het mooie is dat Richtje d.m.v. de spiertest al van alles kon uittesten waar we wat mee moesten. Het gaat te ver om alles hier tot in detail uit te werken, waar het om gaat is dat Richtje vanuit haar kennis en kunde mij advies heeft gegeven bijvoorbeeld in een aantal voedingssupplementen en een auraspray om thuis te gaan gebruiken. En dat ze mij ter plaatse heeft behandeld, waardoor mijn enkel en schouder soepeler zijn geworden en ik handvaten heb gekregen hoe dit thuis verder te behandelen. De voeding en het motorrijden hebben we eerst even gelaten voor wat het was. Na drie maanden ben ik weer bij Richtje geweest. Inmiddels had mijn voedingspatroon zich aangepast. Mijn giga drang naar suiker is afgenomen en mooi meegenomen; 5 kg lichter. Mijn angst voor het motorrijden is nauwelijks meer aanwezig. Soms heb ik het en soms heb ik het niet. Mijn enkelgewricht is stukken beter geworden. Inmiddels loop ik grotendeels pijnvrij. Af en toe speelt mijn schouder nog op. We hebben in deze sessie besproken hoe ik er mee om kan gaan als ik het niet heb op de motor. We zijn met mijn schouder en enkel aan het werk geweest, voornamelijk op het energetische vlak. Hierdoor kwam er energie vrij, ben ik bevrijd en zie ik helderder wat mijn pad is. Dit klinkt misschien niet heel duidelijk, maar het is mij te privé om alles tot in de puntjes te beschrijven. Waar het om gaat is dat ik zeer goed geholpen ben! Dat ik letterlijk en figuurlijk beter loop en weet waar ik naar toe mag lopen! Dankzij Richtje, om wie ze is en om wat ze kan, ben ik geholpen op een manier wat in de reguliere gezondheidszorg nooit had gekund. Ik ben erg blij en dankbaar voor deze resultaten! Oktober 2023.
 • Recensie: Onlangs kwam ik voor een eerste consult met mijn zoontje van 7 jaar bij Richtje. Mijn zoontje heeft af en toe last van buikpijn. De buikkrampen kunnen dan best hevig zijn waardoor hij niet kan slapen. Van te voren had ik niet teveel aan hem vertelt over waar we naar toe gingen. Ik heb gezegd dat we naar een natuur verpleegkundige gingen vanwege zijn buikpijn. ‘Huh, wat is dat’ zei hij. ‘Een soort natuurdokter, je zult het wel zien’. Hij vond het gelijk erg interessant, dat merkte ik ook bij binnenkomst. Richtje zei, ‘ik ga proberen om met jou lichaam te praten’, dat vond hij goed. Toen ze vroeg of ze hem aan mocht raken vond hij dat ook prima. Toen Richtje de doosjes met verschillende mineralen open deed, zat hij met zijn neus bovenop. Toen hij stuk voor stuk verschillende mineralen moest vasthouden, kon hij opvallend goed en op heel natuurlijke wijze aangeven wat hij voelde in zijn buik. Alsof hij dit dagelijks deed. Bij het eerste flesje zei hij ‘hier wordt mijn buik een beetje rommelig van, nu rommelt het van binnen’. Dan moeten we die niet hebben zei Richtje. Bij een ander flesje zei hij hier wordt mijn buik niet blij van en van nog een ander flesje gaf hij duidelijk aan, nu voelt mijn buik leeg, rustig en blij. Hij legde de flesjes op een gegeven moment uit zichzelf op zijn buik, dat was een goede plek zei hij om het goed te voelen. We hebben gezegd dat hij super knap en duidelijk kon laten weten wat er goed is voor zijn buik en wat minder goed. Het was een bijzondere ervaring, mijn zoontje vond het heel normaal. September 2023.  
 • Recensie: Als je bij Richtje de praktijk binnenstapt voor een energetische behandeling weet je nooit wat je te wachten staat. Je stapt in een warm bad, waar je jezelf mag zijn met alle onmacht, blokkades etc.  waar je maar tegenaan loopt. Je weet van jezelf dat je vastloopt en komt er niet meer echt uit, daarvoor ben je bij Richtje aan het juiste adres. Lekker relaxed op de tafel liggen en wat niet meer bij jou past weg laten halen dat was mijn doel, met de nadruk op relaxed. De gedachte is wel wat naïef en dat weet ik ook want eenmaal op tafel gebeuren er dingen die je niet voor mogelijk houdt, je voelt dingen, je ziet dingen en dat gaat soms best ver. Ook gekke dingen, als Richtje zegt dat haar handen in brand staan en ik zeg dat het ontzettend koud voelt. Hilariteit en dat is zo fijn, de humor is altijd aanwezig. Op een gegeven moment zegt Richtje: “jij gaat straks even lekker met je voeten in een warm badje”. Ik dacht echt dat ze een grapje maakte, maar niets is minder waar. Na afloop toen ik nog zat bij te komen kwam ze aanzetten met een voetenbadje. Heerlijk. Met een opgelucht en lichter gevoel weer naar huis! December 2022.
 • Recensie: Jarenlang  nooit ziek geweest of gebreken gehad. Hard werken en 2 banen tegelijk Boer en Brandweerman. Tot mijn 54e jaar. Ik begon te sukkelen. Kon het slecht accepteren. Was toch altijd een gezonde en beresterke vent. De klachten werden erger, hevige buiklachten, moe, krachten kwijt en slecht slapen. Naar de dokter en door naar het ziekenhuis.. Alles hebben ze met me gedaan.. Bloedmonsters, echo, scans maag en darmonderzoeken. Daarbij vonden ze een niersteen en poliepen. (niet kwaadaardig). Dat hebben ze toen verwijderd. Meer konden ze niet vinden en doen. Maar de klachten bleven. Een second-opinion bij een ander ziekenhuis. Weer de molen in en alle onderzoeken gehad, eindconclusie: vinden niets en kunnen niets meer voor u betekenen.. Meerdere keren van een kennis advies gekregen eens naar natuurgeneeskundige Richtje Doeven  te gaan. Ik geloofde niet in dat soort geneeskunde maar toch de stap gezet. Een wereld ging voor mij open. Zij haalde wel 10 dingen die niet goed waren of waar ik een tekort aan had naar boven. Ben op haar advies de nodige aanpassingen gaan doen. Na een paar bezoeken en wat maanden later ben ik van mijn klachten af. September 2022.
 • Recentie: Een kleine val met grote gevolgen. Na een heup breuk, slechte fixatie en na 7 maanden weer een operatie voor een nieuwe heup was mijn lichaam volledig van slag. Door alle medicatie en lopen op losse botstukken met schroeven was mijn lichaam in een fysieke burn-out gekomen. Zonder energie, met veel pijn, duizelig en met een slecht functionerend maag-darmsysteem was mijn bed de enige plek waar ik verbleef. Bloedonderzoeken lieten geen afwijkingen zien. Medische gezien kreeg ik de diagnose SOLK:  somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten. Er was regulier geen oplossing. Na 2 jaar kwam Richtje bij mij thuis en constateerde dat mijn celenergie en celstofwisseling ver beneden peil waren. Dat verklaart waarom ik zo weinig energie had. Met een dieet om de maag-darmwerking weer op peil te brengen en voedingssupplementen om tekorten aan te vullen is mijn lichaam uit een diep dal opgeklommen. Inmiddels kan ik weer Leven, genieten, werken en meedoen in de wereld. Maart 2022
 • Recensie: Ik liep al een tijdje rond met afwisselend vage klachten van maag, darmen, rug en voelde me ook een beetje labiel en onevenwichtig, mede doordat  ik me nogal druk maakte over alles wat er speelde rond covid 19. Ik leefde gezond en was heel bewust met mijn voeding bezig, maar twijfelde daarbij toch of ik het wel goed deed en of ik wellicht toch te weinig vitamines binnen kreeg. Een consult bij Richtje leerde mij dat ik weliswaar redelijk goed bezig was, maar dat er door mijn vegetarische leefstijl door de jaren heen wel wat tekorten waren ontstaan. Richtje adviseerde mij een wat zuiniger gebruik van granen en peulvruchten, een verdubbeling van de dosis omega 3 die ik al gebruikte en schreef mij glutamine en mucuna voor (en eigenlijk een stukje vlees af en toe, maar dat advies heb ik niet opgevolgd. Eet nu wel heel af en toe wat vette vis) Daarnaast gaf ze mij een aantal heerlijke recepten mee van gezonde ontbijtjes e.d. Toen ik haar 6 weken later weer bezocht was de situatie aanzienlijk verbeterd en voelde ik meer ontspanning en rust in mijn hoofd. Bedankt Richtje! april 2022
 • Recensie: Ik wil even vertellen hoe het gaat, en weet niet zo goed of het door de behandeling komt of toeval is…. Maar ik heb sinds mijn laatste bezoek aan jou zo weinig buikpijn gehad dat ‘t gewoon eng is. Mijn menstruatie was dit keer een eitje, misschien komt het door dat ik de ei sprong aan de juiste kant heb gehad ik weet ‘t niet. Maar ik merk dat ik relaxter ben, zo raar… Graag zou ik nog een x willen komen voor een behandeling net zo als de laatste x. Juni 2021
 • Recensie: Ik ken Richtje al wat langer. Een jaar of 3,4 kwam ik al bij haar. Ze heeft me toen prima geholpen om over te stappen op een ander voedingspatroon. Wat me toen zeer ten goede is gekomen. Maar nu… 2 jaar geleden kreeg ik een herseninfarct mijn rechterkant is behoorlijk aangedaan, rechterbeen, hand werken maar half. Hierdoor gaan lopen en rechts schrijven niet zoals voor de tijd. Dit alles na de revalidatie en veel oefenen. Hoe meer ik oefen, merk ik ook dat ik steeds meer vocht vasthoudt. Mijn knieën en voeten waren wel drie keer zo dik dan normaal nu na drie healingen zijn mijn knieën weer normaal en mijn voeten een stuk beter de laatste keer dat ik bij Richtje vandaan kwam was ik de volgende ochtend een kilo lichter volgens de weegschaal allemaal vocht wat ik kwijt was. Ik merk dat het ook werkt op mijn longen. Ik ben minder benauwd. Ik heb namelijk ook COPD. Mei 2021
 • Recensie: Toen ik 2 maanden na de geboorte van ons kind met hem naar Richtje toe ging om te kijken of er iets met zijn onrust gedaan kon worden, bleek het niet zijn onrust, maar die van mij te zijn. Richtje stelde voor dat ik voor mezelf nog eens terug zou komen. Deze ene behandeling was niet genoeg. Richtje stelde voor om een reeks behandelingen te doen. Richtje werkt intuïtief. Zij voelt iedere keer vlijmscherp aan wat ik op dat moment nodig ben. De ene keer is het een rugmassage omdat al mijn spieren vast zitten, de andere keer word het een voetreflexbehandeling. Voor de behandeling voel ik mij leeggelopen, energieloos, moe, onrustig, slaap ik slecht, heb ik zere knieën, straal ik onrust uit, heb ik geen ruimte meer in mijn hoofd om na te denken en kan ik niet bij mijn gevoel komen. Daarnaast merk ik in het thuisfront dat er onrust bij ons kind is en hij slecht in slaap kan komen. Tijdens een behandeling laat Richtje mijn lichaam weer doorstromen, heft ze blokkades op. Ze kan gebruik maken van drukpunten, maar het kan ook zijn dat bijv. mijn elleboog of enkel even wat extra’s nodig heeft en zij hier wat langer energie naar toe laat stromen. Ze laad mij letterlijk op. Ze verteld wat ze doet en geeft handvaten zodat ik er zelf mee verder kan. Daarnaast kaart ze soms onderwerpen aan, waarvan het kwartje zelfs een paar weken later nog eens kan vallen. Na een behandeling voel ik mij weer blij, ik kan beter slapen, ik heb weer ruimte en rust in mijn hoofd en lichaam en daarnaast kan ik weer genieten en rechtop lopen. Ik sta weer met beide voeten stevig op de grond. Ook mijn partner en kind zijn beter te pas wanneer ik goed in mijn vel zit en de energie in mij weer stroomt. Het in slaap komen van ons zoontje gaat makkelijker en de rust is wedergekeerd. Een blije ouder is een blij kind. Richtje kan natuurlijk niet alles doen. Het is belangrijk dat ik ook aan mezelf blijf werken, mezelf leer opladen en negatieve energie van mij laat wegstromen. Dit heeft tijd nodig. Maar voor nu ben ik dankbaar dat dit mogelijk is. April 2021
 • Recensie: Je begon met per lichaamsdeel contact maken door het plaatsen van je handen zonder contact te maken. Ik voelde in eerste instantie weinig. Even later voelde ik tintelingen onder de hand waar je zei dat het warm aanvoelde. Onder de hand waar het koud was voor jou voelde ik eigenlijk niks. Zodra de energie daar begon te stromen voelde ik daar ook tintelingen en warm worden. Verder voelde ik de energie duidelijk door mijn hele lichaam borrelen aan het eind van de behandeling. Ik heb meegeholpen om die energie te laten lopen middels visualisatie en gedachtekracht. Na de behandeling ben ik uitgebreid gaan zwemmen. Dat hielp om alle rotzooi nog meer los te laten en me verder te verbinden met de aarde en de kosmos. Die middag was ik wel moe en wat huilerig, na een middagdut was dat een stuk beter. Ook nu ik dit zit te schrijven loopt de energie weer makkelijker. Het gronden/aarden gaat nog steeds makkelijker dan de afgelopen tijd. De behandeling heeft dus nog steeds effect na een kleine week. Ben benieuwd hoe lang dat stand houdt. April 2021
 • Recensie:Door bekenden werd ik gewezen op de praktijk van Richtje. Zij hadden allen baat gehad bij de behandeling, dus besloot ik een afspraak te maken. Als kinesioloog, met veel ervaring als verpleegkundige, begeleidt ze je in het vinden van lichamelijke en geestelijke balans. Het gaat niet alleen om het doormeten, maar indien je ervoor open staat wordt er ook aandacht geschonken aan het spirituele. Richtje doet alles op bescheiden wijze, vol aandacht en met veel respect. Zij neemt haar werk serieus en blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Wat ik prettig vindt is dat je zelf kunt bepalen waar je de door haar aangeraden medicatie kunt aanschaffen en niet vast zit aan een door haar bepaald bedrijf. Ze staat daar los van. Omdat mijn klachten al lang bestonden, had ik meer tijd nodig om te herstellen met de hulp van Richtje. Maar ik kwam weer in balans en voel me stukken beter ondanks bv lactose-intolerantie en pds, heb meer energie etc. de adviezen , tips en steun hebben mij echt geholpen. Buiten dat heb ik het contact zelf enorm op prijs gesteld door de wijze waarop Richtje zich opstelt en heb daarvan geleerd. November 2020
 • Recensie: Ongeveer 1,5 jaar geleden kreeg ik de tip om contact met Richtje op te nemen. Ik was al een jaar aan het kwakkelen met mijn maag en darmen.. en zou in het reguliere circuit de onderzoeken ingaan, omdat artsen de ziekte van Crohn of colitus vermoeden en mijn onstekingswaarden veel te hoog waren en deze darmziektes veel  voorkomen bij de auto immuunaandoening die ik al bijna 5 jaar heb. Tegelijkertijd  ben ik dankzij Richtje gestart met kruidenmixen, supplementen, en aanpassingen in voeding. Ik voelde me veel beter, (bijna) geen buikpijn meer, normale ontlasting.. wat een opluchting! Na een aantal maanden werd dat tijdens de onderzoeken ook bevestigd in het ziekenhuis, niks afwijkends te zien en geen ontsteking waardes meer.
  Richtje is een héél fijn mens waar ik veel van heb mogen leren en veel inzichten  door heb gekregen, ik durf wel te zeggen dat ik sterker in mijn schoenen sta dan 1,5 jaar geleden en heel voorzichtig steeds meer voor mezelf (en mijn gezin) durf te kiezen!! Juni 2020
 • Recensie: Ik ben in eerste instantie bij Richtje gekomen omdat ik niet zo veel zin meer had in eten. Het smaakte mij niet en ik wist niet meer wat mijn lijf nodig had. In de eerste sessie heb ik wat supplementen en voedingsadviezen gekregen en binnen afzienbare tijd was mijn energie en mijn smaak weer terug. Ook heb ik mijn verhaal oprecht bij Richtje kwijt gekund en heeft zij mij sterker kunnen maken door middel van bevestigingen. Bij de check up zijn we nog wat dieper in mijn uitdagingen gestapt en heeft ze mij geholpen om mijn blokkades in mijn energiebalans te verhelpen. Alles ging in een natuurlijke flow en vol vertrouwen. Richtje, ik ben je heel dankbaar voor de steun en ik hoop dat je nog vele mensen mag helpen. Juni 2020
 • Recensie: Ik heb de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt… Richtje heeft mij daar op bijzondere wijze in ondersteund. Zonder chemische rommel en geduw en getrek aan mijn lijf ben ik snel van mijn lichamelijke klachten afgekomen waar de artsen geen raad mee wisten. Door de inzichten heb ik ook geleerd beter naar mijn lijf en mijn intuïtie te luisteren. Daardoor zijn er niet alleen klachten verholpen, ik ga ook veel minder snel onderuit als er iets gebeurt. Dit is prettiger voor mij, voor mijn gezin én mijn carrière. De kracht van de natuurgeneeskunde zit hem in het brengen van inzicht. Zodat je niet alleen geholpen wordt, maar ook jezelf kan gaan helpen. Bedankt Richtje!!
 • Recensie:Vanwege huidproblemen waarvan ik maar niet kon ontdekken waar het vandaan kwam, ben ik terechtgekomen bij Richtje. Ik werd heel open en warm ontvangen en ik merkte dat ik me meteen op mijn gemak voelde. Richtje stelde aan de hand van een aantal buisjes mijn lichaam vragen wat er nodig was. Ik had zoiets nog nooit eerder meegemaakt en vond het heel interessant. Bij de eerste behandeling werd duidelijk dat mijn hormoonhuishouding niet in balans was. Ik ben de geadviseerde supplementen gaan gebruiken en bij mijn tweede afspraak was er al een zichtbare verbetering te zien. Ook qua mijn eigen doen en laten merkte ik een verschil. Ik kon bepaalde zaken makkelijker van me af laten glijden. Ik leg voor mezelf de laat vaak erg hoog, wat ook een stukje stress met zich meebrengt. Richtje heeft me handvatten gegeven hoe hiermee om te gaan. Daarnaast heb ik nog ondersteunende supplementen kunnen aanschaffen voor het beschermen van huid, haar en nagels. Ik heb ontzettend veel gehad aan de hulp van Richtje, bedankt!
 • Behandeling: Ja, hoe heb ik de behandeling/regressie ervaren? Het liep anders dan verwacht… Dat Engelse meisje is al jaren bij mij.. Ik wist heel goed de ervaring. Ik heb me bewust nooit afgevraagd wat het alleen komen te staan, toen haar moeder weg werd gehaald, met haar heeft gedaan. Alle veiligheid weg… Veiligheid, basis, is een onderwerp bij mij. Het waarom snap ik nu ook weer beter. Veiligheid, basis komt in vele lagen terug. Het is goed dat ik dit heb ervaren, het zorgt ervoor dat ik me beter kan aarden en basis heb. Dank hiervoor… Verder heeft het me verbaasd dat er eigenlijk weinig dingen storen, of niet zoveel… Ik had koffie en suiker hoger verwacht. Goed om dit te weten, de koffie neem ik nu makkelijker.  Overtuigingen/denken , koffie is niet zo goed voor mij zijn nu minder. Met de selenium ga ik deze week beginnen.
 • Recensie: Een jaar geleden kwam ik bij Richtje terecht via een vriendin. Ik dacht ik wacht het maar even af want had al veel dingen geprobeerd. Ik ging naar Richtje toe vanwege veel darmklachten en geen energie hebben. Daarbij kreeg ik steeds meer lichamelijke klachten. Nu precies een jaar later gaat het veel beter met me. Minder darmklachten en veel meer energie. Door mijn voeding aan te passen en wat extra voedingssupplementen te nemen is het zo verbeterd. Het ging zo goed dat ik niet meer hoef terug te komen. Toch hebben we afgesproken dat ik eind van het jaar als een soort onderhoud nog een keer langs kom. Goed gevoel!!! Richtje enorm bedankt.
 • Recensie: Via een vriendin ben ik bij Richtje gekomen. Ik ondervond dermate lichamelijke klachten dat het mijn dagelijks leven behoorlijk verstoorde. In de reguliere zorg was ik niet verder gekomen met mijn vragen en daarop volgend onderzoek. Van alles probeerde ik om zo gezond mogelijk te leven maar helaas zonder het gewenste resultaat.Ik ben enorm blij dat ik bij “RICHTJETOTAALBALANS” terecht ben gekomen. Ik schrijf het in hoofdletters omdat in woord en daad recht wordt gedaan aan die omschrijving. Dat alleen al gaf mij rust en kon ik me volledig ontspannen voor Richtje haar werkwijze! Kortom ik voelde me veilig bij haar. Richtje stapte als het ware mijn leven binnen en ging met mij in gesprek. Ze vroeg niet alleen naar mijn klachten van nu, ze beoogde een totaalplaatje van mij als persoon te krijgen. De life events konden hier ook een rol in spelen, en niet te veronachtzamen valt gezonde voeding en beweging. Voor mij voelde de spiertest heel bijzonder, ongelooflijk hoeveel een deskundige daaruit kan halen. Al gaande vormde zich een antwoord voor Richtje, leek het wel. Ze gaf me adviezen, rekening houdend met wat voor mij mogelijk was. Ze gaf me de tip mee om een boek te lezen wat voor mij van belang zou kunnen zijn. Tips om naar mijn eigen lichaam te luisteren kreeg ik ook. Het onbewuste werd bij mij bewust gemaakt, dat gaf bij mij een blijmoedig gevoel, immers daar kan ik iets mee. Dankbaar ben ik naar huis gegaan om de adviezen van Richtje ten uitvoer te brengen. Ik had weer hoop! Het was wenselijk dat ik over zes weken terug zou komen. Ik was zeer benieuwd of er dan al resultaat zou zijn………meer dan ik had verwacht!!! Ik geloof vast dat ons gezamenlijk beoogd resultaat volledig gehaald zal worden. En geduld daarbij is een schone zaak….Bedankt Richtje.
 • Recensie: Na dat mijn man was overleden, heb ik niet zo heel erg goed voor mezelf gezorgd. Door een hele lieve vriendin, kwam ik in contact met Richtje. Ik moet heel eerlijk zeggen, dat ik geen idee had wat de behandeling inhield maar was erg nieuwsgierig. Zelf kom ik uit de zorg en moest eigenlijk niets hebben van alternatieve geneeswijze en ben daar ook niet mee opgegroeid. Wel wist ik dat er met mij iets moest gebeuren om de tekorten weer wat aan te vullen met supplementen. Na een intake gesprek werd heeft Richtje gekeken wat er nodig was. Buiten dat Richtje een hele lieve vrouw is, heeft ze mij, laat ik zeggen geholpen met het weer op orde brengen van de balans in mijn lichaam. Ook voedingsadviezen horen daar bij. Ik heb het geheel als heel positief ervaren. Het altijd goed om eens via een heel andere weg naar je te laten kijken.
 • Recensie: Na vele dokters bezoeken kwam ik via via bij Richtje terecht. Een prettige vrouw waarbij een mens zich onmiddellijk op zijn gemak voelt. Ze was van het begin af aan heel duidelijk, ik zou geen wonderen moeten verwachten. Ze zette in op aanpassingen in mijn voedingspatroon en dit heeft veel goed gedaan. Hier ben ik blij mee! Omdat ik erg veel medicijnen slik en deze graag zou willen minderen heeft zij veel wegen onderzocht maar dat heeft nog niet tot een oplossing geleid. Sinds kort ben ik gestopt met de bezoeken aan Richtje omdat ik een beetje “dokter moe” ben. Het kan best zijn dat ik in de toekomst weer een beroep op haar doe. Dit hebben we besproken en is geen enkel probleem. Ondanks het feit dat het misschien niet datgene heeft opgeleverd wat ik graag had gewild ben ik wel enthousiast. Er wordt goed naar je geluisterd kortom je voelt je gehoord, iets wat in de reguliere zorg nogal eens ontbreekt. Voor hen die het antwoord in de reguliere gezondheidszorg niet krijgen zou ik Richtje zeker aanbevelen! Nb. Door oa. in te zetten op voeding is de insuline en één van de diabetes tabletten gestopt.
 • Recensie: Het is al een hele tijd geleden dat ik voor het eerst bij Richtje kwam voor mijn eerste afspraak. Het eerste consult was vooral gericht op het verder optimaliseren van mijn fysieke gezondheid. Ik was de voorgaande twee jaar al van alles bij langs geweest om er achter te komen wat er mis was met mij. Mijn klachten waren uiteindelijk zo erg dat er zelfs gedacht werd aan epilepsie. Uiteindelijk is een glutenintolerantie en daardoor een in de loop van de jaren opgelopen tekort aan allerlei vitamines en mineralen de oorzaak geweest. Het grootste tekort had ik aan vitamine B12, dus daar ben ik mee begonnen en kort daarna ben ik ook glutenvrij gaan eten en ik knapte zienderogen op. Op dit punt ben ik ook bij Richtje terecht gekomen. Ik wilde verder de balans in mijn lijf herstellen en weten wat ik wel en niet nodig had in mijn voeding en welke vitaminen en mineralen ik nog tekort kwam. Richtje ging met allemaal glazen buisjes aan de slag en vroeg mijn lichaam wat er nodig was. Ik had dit nog nooit meegemaakt en vond het bijzonder wat eruit kwam. Zelfs dingen die ik niet had verteld omdat ik dacht dat ze niet belangrijk waren of omdat ik soms ook klachten vergeten was omdat ik ze al zo lang had. Uiteindelijk kwam alles samen in een lijstje met hele specifieke voedingsmiddelen die ik beter niet kon nemen en een aantal supplementen die mij verder zouden helpen. En ook die werd nog weer door Richtje getest op merk, dosering en hoe vaak ik ze moest nemen. Het mooie was dat Richtje me een briefje meegaf met welke supplementen ik zou moeten gebruiken zodat ik ze zelf kon aanschaffen. Dat voelde voor mij heel puur, dat Richtje niet afhankelijk is van een bepaalde leverancier. Het was zelfs zo dat ze me ook gewoon stukjes liet lezen die zo treffend waren dat dat al voldoende was voor dat desbetreffende probleem. Het voelde voor mij alsof ik via Richtje eindelijk mijn lijf eens kon vragen wat er nu mis was en hoe ik mijn lijf kon helpen. Nu ik me steeds beter ga voelen lukt het ook steeds beter om zelf weer naar mijn lijf te luisteren. De tweede keer hebben we samen de fysieke dingen even snel doorgelopen. Bepaalde supplementen gebruikte ik al niet meer omdat heel veel klachten gewoon ook over waren en voor een paar klachten had Richtje nog wat kruiden getest om te gaan gebruiken. Daarna wilde ik heel graag weten waarom ik zo’n speciale band heb met een vriendin. Ik mocht lekker gaan liggen en mezelf aarden, mijn gidsen kwamen erbij en Richtje vroeg mij wat ik zag. Ik zag een bloemenweide met lang gras en allemaal wilde bloemen met twee meisjes in witte jurkjes. Ik zag de meisjes rennen en lachen. Ze renden naar de bosrand en gingen een groot huis binnen. Daar was een lange gang met een grote trap en een man in middeleeuwse kleding, hij lachte naar de meisjes en streek over hun haren. Het huis voelde heel fijn. De meisjes gingen de trap op en gingen spelen in een kamer met ouderwetse poppen, een poppenwagen en ander speelgoed. In de kamer zat een vrouw met een lichtblauwe jurk, ze was heel mooi en ik voelde een hele grote wijsheid maar ik voelde ook verdriet bij haar. Ik was die vrouw. Ze genoot van de meisjes maar met een bepaalde reserve…… Ik voelde ook dat mijn vriendin er was. Richtje vroeg mij of ik er nog wat mee moest en of ik nog wat tegen haar wilde zeggen. Ik zei tegen de vrouw dat het goed was en ik zag dat ze glimlachte. Langzaam kwam ik weer terug…. Ik was heel verbaasd maar ook héél blij. Het had zo goed gevoeld, blijkbaar ken ik mijn vriendin uit een vorig leven. Een aantal dagen later heb ik nog gedroomd over deze vrouw en noemde zij mij de plaats Leffard. Toen ik dat de volgende dag opzocht bleek het een bestaande plaats in Frankrijk te zijn waar ik nog nooit van had gehoord. Het is heel gek om zoiets te weten te komen, je denkt dat je het verzint maar je weet ook dat dat niet zo is omdat je voelt dat er in jezelf wat opgeruimd wordt en je verder kunt. Van die kwartjes die op hun plaats vallen. Ik had mijn vriendin een consult bij Richtje cadeau gedaan en haar niet verteld over mijn bezoek. Toen zij geweest was en ik een keer bij haar koffie kwam drinken vroeg ik haar ernaar en toen vertelde ze mij hoe bizar het was geweest, ze had een kijkje in een vorig leven gehad. Ze had zichzelf op een bepaald moment in een huis zien staan, ze was een man, buiten een bloemenweide, een huis met vrouw en kinderen en het was goed, zo harmonieus en liefdevol. Ik vroeg haar naar details die ik had gezien en zij had sommige dingen ook gezien maar ook weer andere dingen. Het vulde elkaar aan. Eindelijk wisten we waar onze band vandaan kwam, in dit leven zijn we toch twee totaal verschillende vrouwen die je niet direct bij elkaar zoekt. En toch kunnen we het zo goed met elkaar vinden. We beschouwen het als een groot cadeau dat we in dit leven in de zijlijn van elkaars leven mogen zijn. En dat we een vriendschap met een gouden randje hebben.
 • Recensie: Voordat ik naar Richtje toe ging had ik mijn twijfels omdat het niet iets tastbaars is. Omdat mijn vrouw ook een dergelijke behandeling had gedaan en dit haar erg hielp heb ik het ook maar geprobeerd. Onder het motto van baat het niet schaadt het niet. Mijn klachten waren hyperventilatie en een stressplek tov mijn borstbeen. Tijdens de eerste behandelingen hebben we mijn voedingspatroon aangepast. Dit sorteerde wel in betere lichaamswaardes maar lichamelijk merk je niet heel veel. Dit is pas veranderd nadat we de grenzen hadden opengezet en dieper van binnen hebben gekeken. Ik merkte tijdens deze sessies dat de stressplek wegging. Ik kan nu beter mijn grenzen stellen en neem problemen van anderen niet meer tot mij. Dit geeft heel veel rust. Ben er erg blij en tevreden over.
 • Recensie: Jaren lang al van alles geprobeerd om m’n klachten te verminderen. Rug en nekklachten, opgeblazen buik en maagpijn. Waar ik tegenaan liep is dat de dokter en de artsen in het ziekenhuis lijnrecht tegenover het alternatieve staan. Maar wat moet je dan als de doktoren niks kunnen vinden en je klachten aanhouden. En als je een gevoelsmens bent zoals ik, dan gooien ze het al snel op spanning. Ja, als ik dat heb verergert het m’n klachten, spanning is nooit goed, maar was overtuigd dat het niet de oorzaak was. Ik kon me daar dan ook niet bij neerleggen. Daarom toch de alternatieve weg ingeslagen. Chiropractor, ostheopaat, voetreflex, acupunctuur, fysiotherapie.. ik ben zo wat overal geweest en heb van alles geprobeerd. Na dit alles werd alles wel steeds duidelijker en grotendeels verholpen of voor verlichting gezorgd, maar toch wilde dat laatste stukje niet. Tot iemand mij Richtje aanraadde. Diegene was er zelf ook geweest en was overtuigd dat zij degene was die me kon helpen met die laatste (inmiddels) grote frustraties. Dus begin oktober 2017 nog een keer een stap nemen om weer iets nieuws aan te gaan. Geen idee hebbende wat ik kon verwachten belde ik een week later aan bij haar thuis. Richtje is een fijn en hartelijk persoon die de tijd neemt bij de intake en dat doet ze elke keer dat je er bent. Ze had me voor die tijd een vragenlijst gemaild die ik thuis in moest vullen. Die lijst meegenomen en die bespreekt ze dan in grote lijnen met je. Die lijst invullen was voor mij heel confronterend.. zo lang al.. en al zo lang bezig een oplossing te zoeken voor m’n klachten. Doet niet alleen lichamelijk maar geestelijk toch ook heel veel. En dan gaat ze aan de gang met een simpele aanraking en met behulp van buisjes de spiertest afnemen. Iets wat je moet ervaren, want het is niet uit te leggen en ook niet te snappen. En daar was de confrontatie, alles wat ik voelde kwam er uit en ik hoefde het niet eens te zeggen. Dat deed Richtje wel. Moe, eigenlijk bekaf, want met bijna geen energie, maar vol adrenaline rende ik mezelf al een hele tijd voorbij. M’n lichaam liep zeg maar al op reserves. Dit is niet zo maar gekomen, dus is ook niet meteen weg zei ze, maar stapje voor stapje gaat het beter worden. Grootste les was dat ik eens wat vaker een moment voor mezelf mocht nemen, ga gewoon zitten, neem een bakkie, je hoeft niet altijd wat te doen en verder probeer je energie meer bewust te verdelen. In mensen stoppen die ook energie aan mij gaven. Dat alleen al zette me aan het denken en dat advies ben ik toe gaan passen. Bevalt me goed. Richtje is niet van de diëten, gelukkig! Maar ze wees me wel op een levensstijl. Paleo (Leven als de oermens, daar komt het op neer). Verdiep je er maar eens in zei ze. Verder kreeg ik wat supplementen voorgeschreven die ik thuis kon bestellen. Ik was bekaf toen ik er de eerste keer weg ging en was er de dag erna helemaal vanaf. Pilletjes alla, maat toch een dieet dan? Zo voelde het. Dat wou ik echt niet. Richtje gebeld dat ik er niet uitkwam, het wel wilde doen, maar niet wist hoe ik dat op moest pakken. Ben je druk? Kom maar langs zei ze. En ze heeft als extra service me een hele uitleg en wat ideeën en mogelijkheden voor ontbijt etc. gegeven. Zo fijn en ontzettend lief was dat. En heel verhelderend. Het is dus echt geen dieet. Met dat idee en haar lijstje kon ik heel goed uit de voeten en ben zelf steeds meer gaan opzoeken. Moet wel eerlijk zeggen, helemaal volgens Paleo leven past niet bij mij en m’n gezin, maar helemaal hoeft gelukkig ook niet, Richtje zei alles wat je doet is meegenomen, zo kun je het ook bekijken. Ik heb wel veel aanpassingen gedaan en ook hier ben ik blij mee. Vervolgens mocht ik een aantal weken later weer heen, ze vraagt meteen hoe het gaat, neemt weer alle tijd om het aan te horen en dan komt weer datgene waar je je aan over moet geven. De buisjes Ik was er nog niet, maar alles was wel al wat verbeterd, bleek dat m’n hormoonhuishouding nog wat dingetjes verstoorde en dat ik slecht op lactose reageerde. Supplementen, ditmaal andere soorten besteld die ze adviseerde en de melk, yoghurt, vla en kaas laten staan. Ik kan wel wat lactose verdragen, dus helemaal zonder hoeft niet, maar merk sinds ik die zuivel niet neem, het wel beter voelt. En goede vervangers gezocht. Gelukkig lust ik alles. Verder zo doorgaan, was op de goede weg zei ze. En eind mei 2018 ging ik voor de 3e keer naar Ijsselham. Het moment dat ik heen moest dacht ik, ik hoop dat ze niks meer vindt, maar met Richtje weet je het nooit. Haha. Ik voelde me goed, fit en stond weer sterk in m’n schoenen. En schijnbaar liet m’n lichaam dat Richtje ook voelen, onvoorstelbaar.. ze zei gewoon, ik denk dat we er een streep onder gaan zetten. Alle punten die niet goed waren, waren zo gigantisch verbeterd. In een halfjaar tijd heb ik lichamelijk zoveel verbetering gevoeld en op persoonlijk vlak ook veel verandering ondergaan. Ben me nog weer veel bewuster geworden van mezelf en van anderen. En de veranderingen die ik heb toegepast zullen misschien voor anderen merkbaar zijn geweest, of nog steeds zijn, maar vooral voelbaar voor mezelf. En het voelt goed. Stukken beter. Helemaal van m’n rug/nek/ spierklachten zal ik volgens de artsen jammer genoeg niet afkomen en dat geloof ik ook heus, maar het is allemaal wel verminderd en kan er beter mee overweg. Er was me al veel duidelijk door de jaren heen, heb niets voor niks gedaan, maar Richtje heeft er voor gezorgd dat ik weer lekker in m’n vel zit en het weer aan kan allemaal. En mocht het zo uitkomen, geloof me maar dat ik jou dan ook zal aanraadden. Bij deze! Richtje Doeven kan vast wat voor je betekenen. Want ik heb het zelf ervaren. Dank je wel Richtje!!
 • Recensie: “In januari was ik bij Richtje in de praktijk omdat wat ik ook probeerde te doen om meer energie te krijgen, mij dit bij de handen afbrak. De terugkerende vermoeidheid zorgde voor veel frustratie. Na het testen bleek dat ik veel tekorten aan allerlei stoffen had en stelde Richtje een ’lekkende darm’ vast. Ook  een intolerantie op lectine kwam boven tafel. Met de inzet van supplementen en voedingsadviezen waarbij Richtje testte welke stoffen voor mijn lichaam werken en welke stoffen mijn lichaam slecht verwerkt kon ik binnen 8 weken een enorme verandering merken, die zich nog steeds voortzet. Ook de adviezen met betrekking tot beweging en meditatieve ogenblikken hebben een mooie uitwerking gekregen. Mijn lichaam en geest zijn weer in staat om ook energie te hebben voor meer dan mij alleen op de been te houden waardoor het plezier weer terug is en ik zin heb nieuwe dingen op te pakken. Richtje ervaar ik als een kundig en zeer betrokken persoon. AG”
 • Recensie: “Ik ben blij! Waarom? Omdat ik mij na enkele bezoeken aan de praktijk van Richtje Doeven-Terpstra mij een ander mens voel. Door haar professionaliteit, haar zorgvuldige aanpak en haar brede kennis over voeding, kennis op energetisch en spiritueel vlak en haar kennis over het functioneren van het menselijk lichaam ben ik volledig verlost van jarenlange darmklachten. Ik voel mij energieker, ben inmiddels op de hoogte welke voedingsproducten niet goed voor mijn lichaam zijn, mijn tekorten zijn aangevuld en ik heb op energetisch vlak veel ballast kunnen loslaten.”
 • Recensie: Richtje kijkt naar alle aspecten van de mens en de wisselwerking ertussen. Dankzij Richtje kwam ik erachter van welke stoffen mijn lichaam meer nodig had om beter te kunnen functioneren. Vervolgens kreeg ik advies op welke manier ik deze stoffen het beste kon aanvullen. Daarnaast heb ik samen met haar op een krachtige en effectieve manier aan mentale en energetische blokkades gewerkt. Richtje is eerlijk en duidelijk en ze weet een veilige en vertrouwde sfeer te creëren om aan jezelf te werken. Sindsdien zit er een stijgende lijn in mijn energiepeil en voel ik me een stuk lichter en positiever.
 • Een poosje terug ben ik bij je geweest, het was een pittige sessie. Eenmaal thuis ben ik naar bed gegaan en heb 2 uur geslapen. Maar wat een verschil. Ik voel me lichter, letterlijk en figuurlijk. Ik kan merken dat er iets verdwenen is wat er eerst wel was. Ik voel me meer mezelf, mijn hoofd is helderder en ik heb meer energie. Dat merkt mijn omgeving ook. Drie naasten zeiden allemaal meteen dat ik lichter aanvoelde. En dat is voor iedereen fijn. Er is meer balans gekomen, ik ben haast een ander mens! Bedankt.
 • “ Iemand met een steeds terugkerende blaasontsteking bezocht de praktijk. Op advies van de huisarts slikte deze klant na vele malen blaasontsteking, preventief een kleine onderhoudsdosis antibiotica. Na een test, schreef ik een natuurlijk middel voor en sindsdien is er een jaar geen blaasontsteking meer geconstateerd en wordt er geen antibiotica meer gebruikt.”
 • “ Hoofdpijn, zeer regelmatig ziek zijn. Met die klachten kwam een mevrouw te rade bij mij in de praktijk. Uit de test bleek dat de persoon in kwestie een darmprobleem had , waardoor er een toxische hoeveelheid zwavel in het lichaam opgeslagen was. Dit was in de reguliere gezondheidszorg nog niet gebleken  tijdens een bezoek aan de MDL afdeling. Deze klant heeft nu eigenlijk geen hoofdpijn meer.”
 • “ Een meneer met een tijdelijke psychische belasting, kon succesvol worden behandeld met een remedie. Dankzij het ondersteunende middel heeft deze man de emoties beter onder controle, staat sterker in de schoenen en heeft veel minder last van de invloeden van buitenaf.”
 • “ Bekend is de tendens dat de verzekeringen een goedkoper middel laten voorschrijven met dezelfde werkzame stof. Bij mij in de praktijk zijn enkele mensen geweest om dat uit te laten testen, omdat ze klachten kregen na gebruik van de goedkopere middelen. Na uittesten bleek dat de hoofdstof wel goed was, maar dat er één of meerdere hulpstofjes belastend waren voor de klant. Dit resulteerde erin dat ik deze mensen met de klachten naar de desbetreffende arts heb terug verwezen en een van deze mensen de oorspronkelijke medicatie weer kreeg voorgeschreven en de ander het zo heeft gelaten.”
 • “ Een meisje was heel bang om ‘s nachts in bed te slapen. Een paar druppeltjes bloesemremedie voor de nacht met een steentje op het nachtkastje werd uitgetest. Dit was binnen drie weken niet meer nodig. Nadien was ze ‘s nachts niet meer bang en sliep als een roosje.”
 • “ Ook kwam iemand langs met last van de buik en darmen, onder de ribbenboog. Na bezoek aan een  MDL arts bleek er gelukkig geen afwijking te zijn, maar de klachten waren nog wel aanwezig. Na uittesten bleek er een groot tekort aan vitamine B12 te zijn door een poging om af te vallen met uitsluiting van alle vetten. Via een aanpassing in de voeding heeft de klant het tekort aan vitamine B12 aan kunnen vullen en heeft die klachten niet meer gehad.”